INSPIRASI IMG: DUGAAN TEBUS TANAH PUSAKA

macbookpro 1

IKON yang berasal dari Penanti, Pulau Pinang, ini gah dalam bidang hartanah melakukan pengorbanan besar untuk kebahagiaan ayah dan keluarganya. Merupakan  Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif IM Global Property Consultants Sdn Bhd (IM Global) dan Presiden Persatuan Perunding Hartanah Muslim Malaysia, Ishak Ismail, berkongsi kisah di sebalik kejayaannya dalam bidang hartanah.

Menurut Ishak, insiden menebus kembali tanah pusaka keluarganya menjadi titik perubahan dalam dirinya. Seingatnya pada 1990, iaitu ketika berada pada tahun empat Diploma Penilaian Harta, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), beliau perlu menebus kembali tanah yang dicagarkan ayahnya, Ismail Hashim kepada seorang doktor kerana membiayai pengajiannya.

“Saya bukanlah berasal dari keluarga yang senang. Ayah hanya berniaga kecil-kecilan seperti kuih-muih dan buah-buahan untuk menyara enam adik-beradik. Saya sebagai anak lelaki sulung perlu membantu ayah berniaga setelah kedua-dua abang saya meninggal dunia.

“Ayah mencagarkan tanah tersebut demi kasih sayangnya kepada saya dan mahu melihat saya berjaya, pengorbanannya terlalu besar. Saya tidak tahu mengenai cagaran tersebut sehinggalah ibu menghubungi dan memaklumkan ayah saya mengalami strok,” katanya yang merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Harta.

Setelah dimaklumkan  keadaan ayah kerana tekanan tidak mempunyai wang untuk menebus kembali tanah pusaka yang dicagarkan kepada pihak ketiga. Ishak pulang ke kampung untuk menziarahi ayahnya dan nekad pulang semula ke universiti untuk mencari wang sebanyak RM3,000 untuk mengambil tanah tersebut daripada dilelong pihak bank.

“Saya mengambil keputusan menjadi ejen dengan mencari rumah untuk disewakan di Taman Universiti di Johor. Pada waktu itu, kebanyakan pensyarah dan kakitangan UTM perlu berpindah ke sana dan saya mengambil peluang menawarkan rumah sewa dengan harga berpatutan.

“Tanpa sebarang pengalaman sebagai ejen, saya hanya mengaplikasikan teknik berniaga yang dipelajari di jalanan bersama ayah dan ilmu di UTM. Alhamdulillah, saya berjaya mengumpul komisen sebanyak RM3,000 untuk mendapatkan semula tanah ayah,” katanya yang merupakan suami kepada Khairul Azlina Mohd Ali.

Setelah menamatkan pengajiannya dan sempat bekerja beberapa bulan, beliau kembali ke Pulau Pinang kerana perlu bersama keluarga dan mula menceburi bidang hartanah bersama sebuah syarikat antarabangsa dan mendapatkan jurulelong berlesen di Pulau Pinang pada 1992.

“Saya juga bekerja dalam bidang hartanah bersama beberapa syarikat antarabangsa dan menjadi rakan kongsi bersama rakan, selain menjadi jurulelong dan konsultan. Akhirnya pada 2005, saya nekad membuka syarikat sendiri kerana yakin dengan kebolehan dan kepakaran yang dimiliki,” katanya yang menerima Anugerah Khas Lembaga daripada Lembaga Penilai Pentaksir dan Ejen Harta Tanah Malaysia.

Bermodalkan RM20,000, beliau hanya beroperasi di sebuah pejabat yang kecil di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.

“Saya mengharungi pelbagai cabaran dalam meneruskan perniagaan ini. Alhamdulillah, kepakaran saya dalam bidang ini digunakan dengan sebaiknya untuk membantu orang ramai terutamanya berkaitan hartanah dan patuh syariah,” katanya yang menjalani lima bidang utama hartanah iaitu penilaian hartanah, aktiviti jual beli rumah, pengurusan bangunan dan hartanah, Real Estate Investment Trust kepada PNB dan KPJ dan membuat aktiviti lelongan serta membantu pembeli membuat kajian pasaran hartanah.

Optimis merencanakan masa depan, Ishak berkata, IM Global kini berada di seluruh Semenanjung Malaysia, Indonesia dan Makkah. Malah turut bersedia menembusi beberapa pasaran luar negara antaranya Dubai pada 2017 dan China pada 2018.

Kenaikan harga rumah pada setiap tahun sehingga mencecah jutaan ringgit, nyata memberi tekanan hebat buat masyarakat di negara ini, terutamanya bagi mereka berpendapatan rendah dan sederhana. Bagaimanapun bagi Ishak, 2016 adalah tahun yang terbaik untuk orang ramai membeli rumah dan  memiliki hartanah sendiri. Ikuti temu bual berikut;

Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu dan harga rumah yang melambung tinggi, apakah jenis rumah yang boleh dibeli kepada mereka yang mahu memiliki rumah?
Terdapat tiga jenis pasaran iaitu pertama adalah pasaran prima iaitu pembeli membeli daripada pemaju.

Kedua adalah pasaran sekunder iaitu pasaran subsale atau pasaran rumah siap dan membeli terus daripada pemilik sedia ada. Ketiga adalah pasaran lelong iaitu jualan rumah dibuat oleh mahkamah, pejabat tanah dan bank.

Pada pendapat saya, rumah lelong adalah rumah terbaik untuk dibeli kerana bayarannya murah dan kita terus memiliki rumah tersebut. Antara lokasi rumah lelong yang tertinggi dan menjadi tumpuan ialah di Lembah Klang iaitu di Ampang, Cheras, Rawang dan Shah Alam. Bagi luar Lembah Klang pula ialah Pulau Pinang, Johor dan Kedah.

Menariknya, pasaran lelong diminati mereka yang menjadi pelabur. Kebanyakan kategori rumah lelong ialah kondominium, pangsapuri, rumah teres dan semi D yang dilelong oleh mahkamah dan pejabat tanah. Statistik rumah lelong di seluruh Malaysia ialah Selangor dan Wilayah Persekutuan 40 peratus, Johor sebanyak 40 peratus,  Pulau Pinang adalah 15 peratus dan diikuti beberapa negeri lain. Jenis rumah lelong pula ialah kos rendah dan kos sederhana berharga tidak melebihi RM500,000 disebabkan pemilik rumah gagal melunaskan tunggakan.

Bilakah masa yang terbaik untuk membeli rumah?

Tahun 2016 adalah pasaran sejuk dalam industri hartanah dan ia akan berlanjutan dalam dua atau tiga tahun. Pasaran sejuk disebabkan pendapatan merosot, harga minyak turun, ringgit rendah berbanding Dolar Amerika Syarikat dan harga rumah tinggi serta polisi pinjaman yang ketat menyebabkan orang ramai tidak boleh membeli rumah. Ramai yang diberhentikan kerja dan menyebabkan mereka tidak dapat membayar pinjaman rumah kepada bank. Keadaan tersebut menyebabkan rumah mereka dilelong, maka pasaran hartanah menjadi sejuk.

Bilakah berlakunya pasaran sejuk dalam industri hartanah?

Saya melihat keadaan pasaran lembap ini bermula pada pertengahan tahun lalu apabila kerajaan membuat beberapa polisi untuk menyejukkan pasaran hartanah. Pada 2014, kerajaan memperkenalkan cukai keuntungan hartanah dinaikkan daripada 10 peratus kepada 30 peratus untuk pembelian tiga tahun pertama. Keduanya, kerajaan memperkenalkan polisi rakyat asing tidak boleh membeli hartanah di bawah RM1 juta dan ada sesetengah negeri RM2 juta, ia menyebabkan tekanan kepada pasaran hartanah. Harga barang pembinaan naik berganda-ganda, ia menyebabkan harga rumah meningkat. Selain itu, kerajaan memperkenalkan sistem cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebanyak enam peratus berkuat kuasa pada April 2015. Faktor ini menyebabkan dasar kerajaan menyejukkan pasaran.

Apakah kesan pasaran hartanah disejukkan?

Kita bersetuju pasaran hartanah perlu disejukkan tetapi ia tidak boleh terlalu lama. Kesannya berlaku pada 2016 dan ia berlanjutan sehingga 2017. Kesannya adalah kelembapan pembinaan apabila pemaju tidak meneruskan pembinaan dan permintaan rumah ada tetapi pembeli tidak dapat membeli kerana bank mengetatkan syarat. Bagaimanapun,  keadaan pasaran hartanah sejuk adalah masa terbaik kepada pelabur dan individu yang mahu membeli rumah.

Bagaimana dengan Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama (MyDeposit) yang menawarkan insentif sebanyak 10 peratus daripada harga jualan atau maksimum RM30,000 bagi pembelian rumah pertama?

Ia memberikan impak yang baik apabila diserap 10 peratus dan pemaju melihat masa yang terbaik untuk menaikkan harga rumah, akhirnya hasrat kerajaan untuk membantu rakyat tidak tercapai. Ia membantu golongan yang belum memiliki rumah. Bagaimanapun, kerajaan perlu meletakkan harga siling kepada pemaju. Sekarang Malaysia tidak ada harga siling, untuk rumah mampu milik kita perlu meletakkannya. Bila ada polisi itu, maka pembiayaan 10 peratus itu akan mencapai objektifnya. Selain itu, tidak ada kawalan harga hartanah oleh kerajaan kepada pemaju juga  menyebabkan pemaju mengambil kesempatan. Kita tidak mahu keadaan sedemikian dan objektif kerajaan tidak tercapai.

Setakat ini, harga rumah mencanak naik, apakah kesan kepada pasaran?

Ia tidak baik kepada pasaran dan terdapat dua kelompok yang perlu kita pisahkan. Kelompok yang harus dibantu ialah tanggungjawab sosial yang perlu diselesaikan, rakyat perlu ada rumah, rumah adalah keperluan. Kita perlu ada dasar yang mana setiap rakyat perlu ada rumah, sekurang-kurangnya rumah mampu milik mereka.

Tanggungjawab sosial ini tidak boleh dijadikan  sebagai bahan komoditi, bahan yang diniagakan. Apa yang harus dibuat pada pandangan saya ialah kerajaan perlu ada satu institusi sahaja yang membekalkan rumah. Banyak institusi yang membekalkan rumah, kita ada Uda Holdings Berhad (Uda) Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB), Prima, anak syarikat negeri dan Kementerian Perumahan dan

Kerajaan Tempatan (KPKT). Banyak pihak yang terlibat dalam membekalkan rumah sehingga mereka tidak dapat mempunyai satu ‘database’ yang lengkap mengenai keperluan rumah dan sebagainya.

Semuanya bersaing untuk membekalkan rumah dan ia tidak diselaraskan, kita akan ada masalah. Jalan penyelesaian ialah tanggungjawab sosial ini diambil kerajaan dan pihak swasta hanya membantu tetapi ia tidak boleh dibebankan kepada pihak swasta untuk menyelesaikan masalah perumahan mampu milik. Perumahan mampu milik mesti hak mutlak kerajaan, perlu digalas kerajaan dan perlu mempunyai satu institusi sahaja menyelaraskan tugas untuk membekalkan rumah mampu milik. Apabila kerajaan selaraskan, rumah akan menjadi murah.

Berapa peratus kenaikan harga rumah setiap tahun?

Setiap tahun, minimum kenaikan harga rumah antara lima hingga 10 peratus. Ia bergantung kepada lokasi dan tempat. Lembah Klang sebab infrastruktur yang diumumkan kerajaan. Kemudahan infrastruktur memberikan impak yang besar dan ia menyebabkan masyarakat berhijrah ke bandar, peluang pekerjaan dan pusat membeli-belah. Pembangunan infrastruktur penting kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia dan melonjak Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.

 

News Source http://www.sinarharian.com.my/